Ispitivanje uticaja temperature austenitizacije na mehaničke, toplotne i strukturne osobine 51CrV4 čelika
Loading...
Date
2024
Authors
Stamenković, Uroš
Marković, Ivana
Mladenović, Srba
Stajić, Milena
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Savez inženjera i tehničara Srbije
Source
Tehnika
Volume
75
Issue
1
Abstract
U ovom radu akcenat je stavljen na ispitivanje uticaja temperature kaljenja (austenitizacije) na mehaničke, toplotne i strukturne osobine 51CrV4 hrom-vanadijumskog čelika. Čelik 51CrV4 se u većini slučajeva kategoriše kao opružni čelik, međutim, poslednjih godina sve veću namenu nalazi u proizvodnji sitnijih i krupnijih alata pa se može kategorisati i kao alatni čelik. Radi dobijanja kvalitetnijih alata, ovaj čelik se podvrgava raznim vidovima termičke obrade, koji obično uključuju: normalizaciono žarenje, kaljenje i nakon toga srednje otpuštanje. U ovom radu uzorci su austenitizirani na različitim temperaturama (780-920 °C) nakon čega su kaljeni u ulju i nakon kaljenja grupa uzoraka je otpuštana na temperaturi od 350 °C u trajanju od 2 sata. Cilj je bio pratiti kakav uticaj temperatura kaljenja (progrevanja, austenitizacije) ima na tvrdoću, toplotnu provodnost i mikrostrukturu podvrgavanjem uzoraka karakterizaciji nakon sprovedenih režima termičke obrade. Rezultati su pokazali da sa porastom temperature austenitizacije vrednosti tvrdoće postepeno rastu dostižu maksimum, a nakon toga opadaju bez obzira da li se radi o kaljenju ili otpuštanju. Sa druge strane, vrednosti toplotne provodnosti pokazuju obrnuti trend. Nakon karakterizacije izveden je zaključak da izborom niske temperature asutenitizacije (770 °C) može doći do hlađenja iz dvofaznog područja (α+γ) koje prouzrokuje pad mehaničkih osobina, dok izbor visoke temperature (920 °C) dovodi do ukrupnjavanja austenitnog zrna i razugljeničenja površine opet snižavajući vrednosti tvrdoće.
Description
Keywords
51CrV4, austenitizacija, tvrdoća, toplotna provodnost, mikrostruktura
Citation
DOI
10.5937/tehnika2401055S
Scopus
ISSN
0040-2176
ISBN
License
CC-BY